In data de 12 iunie 2010, la Mamaia, Constanta Romania intre Asociatia Lichidatorilor si Administratorilor din RM (ALARM) si Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), a fost semnat protocolul de colaborare si acordul de asistenta juridica. Documentul a fost semnat la sedinta in plen a Congresului UNPIR, la care au participat delegati din toate judetele din Romania. Documentele au fost semnate din partea ALARM  de presedintele d-l Ion Popa si din partea UNPIR de presedintele  d-l Arin Octav Stanescu. 

Inainte de a fi semnate protocolul de colaborare si acordul de asistenta juridica, Ion Popa presedintele ALARM a avut o alocutiune in fata delegatilor la Congresul XII UNPIR. Au fost discutate posibilitatile si ariile de colaborare intre cele doua structuri dintre care dorim sa mentionam:
-          Schimbul de informaţii şi acordarea reciprocă de asistenţă juridică.
-          Promovarea reciprocă a imaginii instituţiilor semnatare şi ridicarea nivelului de transparenţă.
-         Realizarea de măsuri active pentru stimularea extinderii şi perfecţionării cadrului normativ la nivel naţional şi interstatal ce reglementează relaţiile din domeniul insolvabilităţii.
-          Aderarea ALARM la organizatia europeana INSOL EUROPE.
PROTOCOL DE COLABORARE prevede colaborarea pe bază de parteneriat activ pentru promovarea şi realizarea obiectivelor comune în ramura de administrare fiduciară şi a procedurii de insolvabilitate transfrontalieră.
“Suntem fericiti ca in anul 2010, un an de referinta in istoria Moldovei, ALARM a reusit sa semneze un astfel de protocol cu omologii nostri de peste Prut. Am ramas impresionat, de nivelul la care se gaseste UNPIR, avand in vedere varsta organizatiei. Suntem convinsi  ca avem multe de invatat unii de la altii, iar acest parteneriat ne va facilita crearea unei organizatii solidare si profesioniste din aceasta zona a europei.” Ion Popa – Presedinte ALARM
In luna august - septembrie va avea loc o noua intalnire intre cele doua parti semnatare, de data aceasta la Chisinau, unde se vor definitiva discutiile pe marginea planului de actiune pentru anul 2010-2011.